Verwerking

Algemeen

De aardappelen worden eerst gesorteerd op grootte, zoals hieronder in de lijst weergegeven. Alle aardappelen worden geschild door twee schillers.

  • 70 mm en groter: frieten en bonken (dik geschilde aardappelen)
  • 35 - 50 mm: krielaardappelen
  • 50 - 70 mm: kookaardappelen (60 - 70 mm worden uniform geschild tot hetzelfde formaat)

Vervolgens worden de aardappelen naar een optische sorteerder geleid. Hierbij worden aardappelen met een afwijking (stukje schil, groenverkleuring, …) er uit gehaald. Deze selectie zal nogmaals geschild worden door een fijnere schiller.

Daarna worden ze manueel nogmaals gecontroleerd. Als blijkt dat er nog steeds afwijkingen zijn, worden deze verwijderd.

Frieten

Wanneer het eindproduct een friet moet zijn, worden de aardappelen uiteraard versneden. Dit gebeurt door de aardappelen onder hoge waterdruk door een snijmes te stuwen. De frieten rollen dan over sorteerrollen, waar ze ontdaan worden van alle snippers. Onder snippers wordt verstaan: stukjes aardappel die kleiner zijn da het formaat van de friet. Bijvoorbeeld bij frieten van 12 mm, snippers die veel kleiner dan 12 mm zijn worden verwijderd. Hierdoor ontstaat een mooie, uniforme friet.

Na het sorteren van de frieten worden eventuele oneffenheden gecorrigeerd. Zo wordt er een perfecte kwaliteit afgeleverd.

Koelen

Frieten worden eerst in een koudwaterbad gebracht, de temperatuur is lager dan 3,5 ° C Alle producten worden luchtledig verpakt, dit gebeurt onder een beschermende atmosfeer. Tot slot worden deze in een koelcel ondergebracht, eveneens met een temperatuur lager dan 3,5 ° C.

De vrachtwagens hebben dezelfde lage temperatuur. Hierdoor wordt de koude keten niet onderbroken.